Pianisti Maria Neuschellerin upporikas perhe

Georgen äiti Maria Othmar Neuscheller oli syntynyt Pietarissa 7. helmikuuta 1893.

George de Godzinskyn äiti, Maria Neuscheller syntyi Venäjän keisarikunnan pääkaupungissa Pietarissa 7. helmikuuta 1893.  
 
Maria oli upporikkaan pietarilaisperheen vanhin tytär. Hänen vanhempansa olivat kumitehtailija Maximilian Othmar Neuscheller ja Cornelia van Gilse van der Pals. Georgen mukaan hänen äitinsä suonissa virtasi sveitsiläinen, hollantilainen, luxemburgilainen, saksalainen ja slaavilainen veri. 
 
Musikaalinen Maria opiskeli pianonsoittoa Pietarin keisarillisessa konservatoriossa Aleksandr Silotin johdolla. Maailmankuulu Siloti oli Franz Lisztin oppilas, ja pianotaiteilijan omiin oppilaisiin kuului muun muassa säveltäjä Sergei Rahmaninov. Silotin johdolla Maria Neuscheller tähtäsi konsertoivaksi pianotaiteilijaksi.  
 
Maria oli 20-vuotias solmiessaan avioliiton puolalaisen talousinsinöörin Franciszek de Godzinskyn kanssa.
 
 
MAXIMILIANIN ÄITI OLI OOPPERASOPRAANO
 
Marian isä - Georgen äidinisä - Maximilian Josef Othmar oli syntynyt Sveitsin Chur’issa 13. lokakuuta 1859. Hänen äitinsä oli Hannoverissa 1823 syntynyt Maria Johanna Sophia Ortman. Maria oli oopperalaulaja, koloratuurisopraano, joka tunnettiin nimellä Maria Othmar. Joidenkin tietojen mukaan Marian isä olisi ollut venäläinen Ivan Basso (1793-1853).
  
Sukujuuriltaan saksalais-slaavilainen Maximilian Othmar oli Sveitsin kansalainen. Hän oli lahjakas poika, jonka musikaalisuus periytyi ainakin äidin puolelta. Oliko myös isä musikaalinen? Mahdotonta sanoa, sillä pojan biologisesta isästä ei ole tietoa. Maximilianin ollessa 10-vuotias äiti solmi Pietarissa avioliiton Johann Leopold Neuschellerin kanssa.
 
 
MAXIMILIANIN RIKAS ISÄPUOLI
 
Leopold Neuscheller oli perustanut 1848 synnyinkaupunkiinsa Riikaan nahkoja ja vuotia välittävän tukkuliikkeen ja agentuurin. Pian hän siirsi menestyvän yrityksensä Pietariin. Neuscheller laajensi liiketoimiaan 1860 perustamalla Russian American India Rubber Co:n. Neuschellerin kumifirma sai Venäjällä yksinoikeuden kalossien valmistamiseen. Tuotteelle riitti kysyntää, kauppatalo laajeni, ja Neuscheller perusti sivukonttoreita maan suuriin kaupunkeihin Pietarista Tashkentiin ja Varsovasta Vladivostokiin.  
 
Äidin avioliiton myötä pojasta tuli Maximilian Othmar Neuscheller. Maximilian lähetettiin kouluun Saksaan, Stuttgartin lähelle Cannstadtiin. Koulussa Maximilian ystävystyi itseään kolme vuotta vanhemman hollantilaisen Hendrik van Gilse van der Palsin kanssa, ja kun koulu oli saatu päätökseen 1875 molemmat nuorukaiset siirtyivät Pietariin Neuschellerin kauppatalon palvelukseen.
  
Georgen äidinisä Maximilian Othmar Neuscheller ja herrasmiehen kävelykeppi.

 
MAXIMILIAN PERUSTAA PERHEEN
 
Vuonna 1883 Maximilian solmi avioliiton Hendrikin 18-vuotiaan serkun, Cornelia Elisabeth Alida van Gilse van der Palsin kanssa. Cornelia oli syntynyt Rotterdamissa 28. huhtikuuta 1865. 
 
Georgen äidinäidin Cornelian kuva medaljongissa.

 
Maximilianin ja Cornelian liitosta syntyi kymmenen lasta, joista seitsemän eli aikuiseksi; Johann Leopold, Maria, Alexandra (Cornelia), Heinrich, Vladimir, Maximilian ja Johanna.
 
Maximilian Othmar Neuscheller poikiensa seurassa.

MAAILMAN SUURIN KUMITEHDAS
 
Leopold Neuschellerin kuoltua 1884 Maximilian ja Hendrik perivät jättimäisen omaisuuden ja ryhtyivät johtamaan yritystä yhdessä. Vuonna 1909 kauppahuone Leopold Neuscheller fuusioitiin Treugolnik-kumitehtaan kanssa. Ennen ensimmäistä maailmansotaa venäläis-amerikkalainen kumitehdasosakeyhtiö Treugolnik oli maailman suurin kumialan yritys. Tehtaassa oli 9600 työntekijää. 
 
 
MESENAATTI
 
Fuusion aikoihin 49-vuotias Maximilian luopui jo yrityksen johdosta ja siirtyi harrastustensa, valokuvauksen ja tähtitieteen pariin. Maximilianista on sanottu, että hän oli sekä rikas että hyväsydäminen ja antelias. Suuri osa yrityksen voitoista ohjattiin säätiöiden kautta hyväntekeväisyyteen. Maximilian piti huolta työntekijöistään, kustansi asuntoja, sairaaloita ja kirjaston. Hänen tiedetään rahoittaneen muun muassa hollantilaisen yksityissairaalan ensimmäisen röntgenkoneen. 
 
Upporikas Maximilian Othmar Neuscheller oli antelias mesenaatti.

Maximilian tuki myös taiteilijoita - esimerkiksi kirjailija Maksim Gorkia - ja toimi mesenaattina. Kun hänen äitinsä, oopperalaulaja Maria Othmar Neuscheller kuoli Nizzassa 1889, Maximilian kunnioitti tämän muistoa rakennuttamalla Nizzaan oopperatalon. 
 
Syksyllä 1900 Maximilian osti Viipurin läheltä maatilan. Vielä samana syksynä suomalainen arkkitehtikolmikko Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren aloittivat Othmar Neuschellerin tilauksesta suuren kivihuvilan suunnittelun.
 
 
Teksti: Tiina-Maija Lehtonen
Kuvat: Godzinskyn perhearkisto 

Suositut tekstit

Kuva

Imatralle Onnelaan

Kuva

Hyvästi Onnela

Kuva

Petrograd 1914-1920